Grzyby smażone

Opublikowano: 25.10.2021 r.
Podgrzybki, cebula i masło - to trio, które sprawi, że Twoje grzyby smażone będą smakować wyjątkowo! Prosty przepis, a efekt? Naprawdę pyszny! Idealny na szybki, jesienny obiad czy kolację. Grzyby zachwycają aromatem, a cebula dodaje im wyrazistości, wszystko podsmażone na maśle dla pełni smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Podgrzybki - 600 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Masło - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia
Przepis krok po kroku
- Oczyść i umyj grzyby leśne. Dokładnie je osusz.
- Grzyby pokrój w plasterki lub na pół (wedle uznania).
- Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż ją na 1 łyżce masła na złoty kolor. Resztę masła zostaw do grzybów.
- Dodaj pokrojone grzyby i smaż około 25 minut, dodaj resztę masła.
- Dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Grzyby smażone są bardzo aromatyczne, a także pasują do wielu dań, natomiast warto jeść je raz na jakiś czas ponieważ są dla nas ciężko strawne.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk