Grzyby po kaszubsku
Opublikowano: 07.05.2023 r.
Świeże leśne grzyby, cebula i czosnek to główne składniki grzybów po kaszubsku, które nadają im charakterystyczny smak. Pokrojone grzyby i cebula smażone są na oleju rzepakowym, a następnie duszone z dodatkiem cukru, octu spirytusowego i koncentratu pomidorowego, co tworzy pyszny, lekko kwaśny sos.
Składniki dla 7 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 750 g
- Cebula - 500 g (4 duże sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 180 ml
- Cukier - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Ocet spirytusowy - 60 ml
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Przyprawy - papryka ostra
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, durszlak, patelnia głęboka, słoik 250 ml
Przepis krok po kroku
- Grzyby dokładnie oczyść, pokrój na większe kawałki i wypłucz.
- Następnie grzyby włóż do garnka, zalej je wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj przez około 10 minut.
- Ugotowane grzyby przecedź na durszlaku.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, podsmaż na nim cebulę i pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.
- Następnie na patelnię wlej resztę oleju i dodaj grzyby. Zmniejsz moc palnika na minimum i całość smaż kilka minut.
- Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj 2 płaskie łyżeczki papryki ostrej, cukier, ocet oraz koncentrat pomidorowy. Składniki dokładnie wymieszaj i doprowadź na wrzenia.
- Następnie na patelnię z grzybami dodaj zalewę, dokładnie wymieszaj i chwilę gotuj.
- Gotowe grzyby (mocno gorące) przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i ustaw dnem do góry. Słoiczki pozostaw do wystudzenia.
- Następnie słoiki odwróć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Grzyby po kaszubsku to doskonała propozycja na przystawkę. Grzyby stanowią doskonały dodatek zamkowo-zapachowy do wielu różnych potraw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny