Grzyby marynowane na słodko

Opublikowano: 10.03.2022 r.
Świeże leśne grzyby, cukier i ocet spirytusowy to kluczowe składniki, które sprawiają, że te grzyby marynowane na słodko mają wyjątkowy smak. Połączenie naturalnej głębi leśnych grzybów z delikatną słodyczą cukru i pikantnym akcentem octu tworzy niezapomnianą kompozycję, idealną jako dodatek do wielu potraw.
Składniki dla 4 porcji:
- Świeże leśne grzyby - 1000 g
- Cukier - 50 g (0,25 szklanki)
- Ocet spirytusowy - 100 ml (0,4 szklanki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Grzyby oczyść, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 15 minut. Odcedź i przełóż do słoików.
- Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie i po 3 ziarna pieprzu.
- Do garnka wlej 0,5 szklanki wody, ocet, dodaj cukier i sól.
- Zagotuj zalewę i wrzącą zalewą zalej grzyby.
- Zakręć słoiki szczelnie i pozostaw do wystudzenia.
- Pasteryzuj słoiki 15 minut.
Komentarz dietetyka
Grzyby marynowane na słodko to fajna propozycja przygotowania grzybów. Jednak ze względu na zawartość octu i cukru powinny być spożywane okazjonalnie i z umiarem aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki