Grzanki z chleba tostowego

Opublikowano: 28.01.2022 r.
Chleb tostowy i oliwa z oliwek - duet idealny, żeby zrobić najprostsze i najsmaczniejsze grzanki. Chrupiące kąski, które można zajadać samodzielnie albo dorzucić do sałatki czy zupy. Sprawdzą się na szybkie śniadanie albo jako przekąska na imprezę.
Składniki dla 2 porcji:
- Chleb tostowy - 120 g (4 kromki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Chleb tostowy pokrój w kostkę.
- Wsyp chleb do dużej miski, dodaj przyprawy i oliwę. Całość dokładnie przemieszaj.
- Rozgrzej patelnię i umieść na niej grzanki.
- Smaż je 3 minuty, by były rumiane.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, który może gościć w diecie na co dzień, warto jednak sięgać po chleb tostowy pełnoziarnisty.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny