Grzanki francuskie
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Bagietka francuska, jajka, mleko i klarowane masło – to kluczowe składniki, które magicznie zmieniają się w perfekcyjne grzanki francuskie. Bagietka nasiąka gdzieś pomiędzy mlekiem a cukrem, a jajka tworzą cudownie aksamitną powłoczkę. Masło klarowane sprawia, że grzanki są złociste i chrupiące.
Składniki dla 2 porcji:
- Bagietka francuska - 250 g (1 sztuka)
- Mleko 1,5% - 100 ml (0,4 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
- Masło klarowane - 45 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko i dużą szczyptę cynamonu. Roztrzep widelcem lub rózgą.
- Bułkę pokrój w plastry około 1 cm grubości.
- Na patelni rozpuść 3 łyżki masła i rozgrzej.
- Kromki obtocz w roztrzepanym jajku z mlekiem i usmaż na złoty kolor z każdej strony.
- Podawaj ze świeżymi owocami.
Komentarz dietetyka
Grzanki francuskie to danie przygotowane z pszennej bagietki, cukru, mleka i jajek, najczęściej podawane są na śniadanie lecz sprawdzą się także na podwieczorek. Danie spożywane okazjonalnie jest fajnym urozmaiceniem i nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki