Grylaż

Opublikowano: 17.05.2022 r.
Migdały, orzechy włoskie, miód, cukier i masło – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić domowy grylaż. To słodka przekąska, która zachwyca chrupkością i smakiem. Idealna jako deser na wyjątkowe okazje albo po prostu do kawy. Wystarczy kilka prostych kroków, żeby przygotować tę pyszność we własnej kuchni!
Składniki dla 10 porcji:
- Migdały - 400 g
- Orzechy włoskie - 300 g
- Miód - 150 g
- Cukier - 120 g (12 płaskich łyżek stołowych)
- Masło - 200 g (1 kostka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blacha
Przepis krok po kroku
- Orzechy posiekaj.
- Umieść na blasze.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5-7 minut.
- W rondlu umieść masło, cukier i miód.
- Podgrzej do połączenia składników i dodaj orzechy.
- Wymieszaj masę dokładnie.
- Gdy nieco ostygnie, formuj z niej w dłoniach kulki.
- Schłodź w lodówce przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Grylaż to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz tłuszczu. To połączenie sprawia, że deser jest bardzo kaloryczny. Nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby chorujące na cukrzycę oraz diabetycy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny