Gruzińskie pierogi
Opublikowano: 19.06.2022 r.
Mąka pszenna, łopatka wieprzowa, cebula, czosnek i bulion warzywny to sekrety gruzińskich pierogów, które przeniosą cię na Kaukaz bez ruszania się z kuchni. Wyobraź sobie delikatne ciasto wypełnione pysznym, aromatycznym farszem mięsnym – to właśnie esencja prawdziwych gruzińskich pierogów.
Składniki dla 30 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Bulion warzywny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, maszynka do mielenia
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko do miski, wbij jajko, dodaj odrobinę soli i 1/2 szklanki wody.
- Wymieszaj całość i uformuj kulę.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Mięso zmiel w maszynce i dodaj do cebulki.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij niewielkie koła za pomocą szklanki, na każde kółko dodaj odrobinę farszu.
- Zlep boki i ugotuj pierogi w lekko osolonej wodzie.
Komentarz dietetyka
Pierogi gruzińskie w podobny sposób możesz przygotować z dowolnego rodzaju mąki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk