Gruzińskie chaczapuri
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Mąka pszenna, drożdże i oliwa z oliwek, a do tego połączenie trzech rodzajów sera: twarogowego, Feta i Mozzarelli - to kluczowe składniki gruzińskiego chaczapuri. Ten klasyczny gruziński placek serowy łączy w sobie delikatne ciasto i intensywnie serowe wnętrze, tworząc niesamowity smakowy duet.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Drożdże suche - 5 g
- Cukier - 5 g
- Sól - 3 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Ser twarogowy chudy - 150 g
- Ser Feta - 150 g
- Ser Mozzarella - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Szklankę wody podgrzej, by była ciepła, ale nie gorąca. Połącz z drożdżami i cukrem. Odstaw na 15 minut.
- Dodaj mąkę, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami elastyczne ciasto. Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce i połącz z posiekanymi serami. Możesz doprawić farsz pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozpłaszcz na stolnicy podsypanej mąką. Na każdy placek nałóż farsz, złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny