Gruziński chleb
Opublikowano: 01.04.2023 r.
Mąka pszenna, drożdże suche, mleko 2% i ser feta — to kluczowe składniki gruzińskiego chleba, które nadają mu wyjątkowy smak i teksturę. Dobrze dobrane proporcje i odpowiednia technika przygotowania sprawiają, że ten chleb jest puszysty i pełen charakterystycznych aromatów. Idealny na śniadanie lub jako dodatek do innych dań.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g (pół opakowania)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Masło - 10 g
- Drożdże suche - 7 g
- Mleko 2% - 150 ml
- Ser Feta - 130 g
- Mascarpone - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, wałek, miska, ręcznik papierowy, ściereczka, duży talerz
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej drożdże oraz 2 płaskie łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj.
- Mleko podgrzej w rondelku z dodatkiem 150 ml wody oraz z masłem (uzyskany płyn powinien być letni).
- Stopniowo wlej płyn do miski z mąką i zacznij wyrabiać ciasto.
- Po około 6 minutach wyrabiania ciasto powinno być elastyczne.
- Gotowe ciasto przełóż do miseczki, przykryj je ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 90 minut.
- Mascarpone wymieszaj z serem feta. Farsz serowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i podziel je na pięć części. Każdą z części rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 1 cm i na środku umieść 2 łyżki farszu serowego tak, aby pozostawić wolne brzegi.
- Następnie wolne brzegi zlep ze sobą i uzyskaną masę spłaszcz ręką tak, aby uzyskać placek.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej chlebki przez około 4 minuty z każdej strony.
- Usmażone chlebki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Komentarz dietetyka
Gruziński chleb to doskonała propozycja na pyszny dodatek do wielu potraw. Wykorzystanie sera do przygotowania chleba sprawia, że jest on dobrym źródłem białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny