Gruszki w zalewie
Opublikowano: 26.08.2021 r.
Cukier, gruszki i sok z cytryny – oto, co potrzebujesz do stworzenia pysznych gruszek w zalewie. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować delikatne, lekko kwaskowate owoce, które będą idealne jako deser, dodatek do jogurtu czy kawałek domowego ciasta. Już kilka składników wystarczy, aby stworzyć coś wyjątkowego!
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 1000 g (7 sztuk)
- Cukier - 400 g
- Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - cynamon, cukier, goździki, goździki całe, cynamon cały
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Gruszki obierz ze skórki, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Tak przygotowane gruszki skrop sokiem z cytryny.
- W garnku zagotuj litr wody z dodatkiem cukru, cynamonu i goździków.
- Włóż gruszki do gotującego się syropu po czym zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut.
- Kolejno wyciągaj gruszki i układaj w słoikach. Syrop ponownie zagotuj i zalej nim gruszki.
- Słoiki szczelnie zakręć i odstaw wieczkiem do dołu do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Warto zamienić cukier, przynajmniej częściowo na ksylitol, aby obniżyć kalorycznośc i indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk