Gruszki w syropie na zimę
Opublikowano: 12.06.2022 r.
Gruszki, sok cytrynowy i cukier — to tylko kilka kluczowych składników potrzebnych do przygotowania pysznych gruszek w syropie na zimę. Te aromatyczne owoce zamknięte w słodkim, lekko kwaśnym syropie to prawdziwy smak lata zamknięty w słoiku. Przepis jest prosty, a efekt końcowy idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów czy owsianek w chłodne dni.
Składniki dla 1 porcji:
- Gruszka - 2000 g
- Sok cytrynowy - 75 ml
- Cukier - 400 g
- Przyprawy - goździki całe
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Gruszki obierz i przekrój na pół.
- W rondelku wymieszaj litr wody, sok z cytryny i cukier. Doprowadź do wrzenia i upewnij się, że cukier całkowicie się rozpuścił.
- Włóż gruszki słoików. Zalej syropem, pozostawiając 2,5 cm wolnej przestrzeni u góry. Wrzuć do nich kilka goździków.
- Słoiki dobrze zakręć i odstaw do góry dnem.
- Umieść słoiki w garnku z gorącą wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
- Gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia wody.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny