Gruszki w syropie
Opublikowano: 28.09.2022 r.
Gruszki i cukier – to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować pyszne gruszki w syropie. Ten prosty przepis pozwoli Ci przekształcić soczyste, słodkie gruszki w delikatnie karmelowy deser, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do lodów, naleśników czy nawet owsianki. Minimalizm w najlepszym wydaniu!
Składniki dla 30 porcji:
- Gruszka - 2000 g
- Cukier - 440 g
- Przyprawy - sok z cytryny, laska wanilii
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne, pokrój je wzdłuż w ćwiartki i umyj.
- Włóż owoce do słoików (pionowo).
- Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj go wraz z cukrem, ziarnami laski wanilii oraz sokiem z połowy cytryny. Cukier ma się rozpuścić.
- Gorący syrop wlać do słoików, zalać owoce w całości.
- Zakręć dokładnie słoiki i umieść je w garnku (na dnie ułóż ściereczkę) tak, by nic się ze sobą nie stykało.
- Wlej wody, by przykryły 3/4 wysokości słoików.
- Zagotuj i gotuj przez 15 minut po tym, jak woda zacznie wrzeć.
- Wyjmij gorące słoiki i ułóż dnem do góry.
- Jak ostygną sprawdź, czy wieczko jest zassane i schowaj je w chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Przepis składa się prawie z samych węglowodanów ze śladową ilością białka. Także tłuszczu jest niewiele. Gruszki dostarczają wiele witamin i składników mineralnych, m.in. bor. Działa on korzystnie na wygląd cery oraz włosów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości