Gruszki w occie na słodko
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Gruszki, ocet spirytusowy, cukier i sok z cytryny – to kluczowe składniki, dzięki którym przygotujesz słodko-kwaśne gruszki w occie, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych albo sałatek. To połączenie daje naprawdę wyjątkowy smak, który zaskoczy nawet wybredne podniebienia.
Składniki dla 6 porcji:
- Gruszka - 2000 g
- Sok z cytryny - 6 ml (2 łyżeczki)
- Ocet spirytusowy - 500 ml (2 szklanki)
- Cukier - 375 g (1 i 1/2 szklanki cukru)
- Przyprawy - cynamon, goździki
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Obierz gruszki, pokrój je na ósemki i usuń gniazda nasienne.
- Przełóż je miski i zalej wodą z dodatkiem cytryny.
- W garnku zagotuj na zalewę wodę (4 szklanki), ocet i cukier.
- Gruszki włóż do słoików, zalej zalewą i dodaj do każdego goździki i cynamon.
- Zamknięte słoiki zapasteryzuj, gotując je około 25 minut.
Komentarz dietetyka
Gruszki ze względu na swój niski indeks glikemiczny są doskonałe dla diabetyków, natomiast w takim przypadku zamiast cukru należy użyć słodzika np. erytrytolu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk