Gruszki w occie
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Gruszki, cukier i ocet jabłkowy – te składniki wystarczą, żeby wyczarować pyszne gruszki w occie. Do tego potrzeba tylko kilku chwil w kuchni, a efekt zaskoczy każdego! Gruszki, lekko słodkie dzięki cukrowi, a jednocześnie kwaskowe od octu jabłkowego, stają się wyjątkową przekąską na każdą okazję.
Składniki dla 20 porcji:
- Gruszka - 2400 g (20 średnich sztuk)
- Cukier - 340 g
- Ocet jabłkowy - 700 ml (3 niepełne szklanki)
- Przyprawy - ziele angielskie, goździki całe
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Na początek gruszki umyj, obierz ze skórki i wyczyść z gniazd nasiennych. Podziel je na 4 części i odłóż do miski.
- Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj 2 litry wody z octem i cukrem.
- Słoiki, w których będziesz przygotowywać gruszki wyparz wrzątkiem, możesz to zrobić w zmywarce.
- Do słoików wkładaj połówki gruszek, goździki i ziele angielskie. Zalej gorącą zalewą i zakręć dokładnie.
- Słoiki wstaw do garnka, zalej wodą do 2/3 wysokości i gotuj przez 25 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie słoiki wyjmij z garnka i sprawdź czy słoiki się zamknęły.
- Odstaw do góry dnem, aż wystygną.
- Wystudzone słoiki odwróć i przechowuj w ciemnych i chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Gruszki w occie to świetny pomysł na marynowane owoce. Możesz je wykorzystać do przygotowania sałatek lub deserów. Owoce w occie nie są najlepszym pomysłem dla osób z wrzodami żołądka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny