Gruszki w czekoladzie
Opublikowano: 09.03.2022 r.
Gruszki, białe wino i gorzka czekolada tworzą zgrany zespół w tym prostym przepisie na gruszki w czekoladzie. Dodaj do tego cukier i masło, a masz przepis na deser, który zachwyci swoją elegancją, ale nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Słodkie wino przenika gruszki, a czekoladowa polewa nadaje im niezwykłego smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Gruszka - 600 g (3 duże sztuki)
- Wino białe słodkie - 400 ml
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Czekolada gorzka - 130 g
- Masło - 40 g
- Przyprawy - goździki, cynamon cały
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Gruszki umyj i obierz ze skórki.
- Do garnka wlej wino, dodaj cukier, goździki i cynamon.
- Umieść gruszki w garnku i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.
- Gruszki wystudź.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej masło, wymieszaj.
- Gruszki wyjmij z syropu, umieść w głębokim talerzu i polej czekoladą.
Komentarz dietetyka
Gruszki w czekoladzie to niskokaloryczny deser, którego nie powinniśmy podawać dzieciom. Gruszki zawierają dużą ilość błonnika. Deser jest zdrowy i zawiera małą ilość cukru oraz węglowodanów prostych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny