Gruszki pod kruszonką
Opublikowano: 09.03.2022 r.
Gruszki, cukier, masło i mascarpone grają tutaj główną rolę. To właśnie dzięki nim tworzy się niebiańsko smaczny deser, który podbije serca nawet największych łasuchów. Dodatek chrupiącej kruszonki z mąki pszennej i masła sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Prosty, a za to jak efektowny smak!
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Mąka ziemniaczana - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (1,5 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Mascarpone - 300 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Gruszki umyj i obierz ze skórki.
- Oczyść z gniazd nasiennych i przekrój każdą połówkę na dwie części.
- Gruszki oprósz mąką ziemniaczaną i cynamonem.
- Umieść w naczyniu do zapiekania.
- W misce umieść ciepłe masło, cukier i mąkę pszenną.
- Zgnieć do powstania kruszonki.
- Kruszonkę wyłóż na gruszkach.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Wyjmij gruszki z piekarnika, podziel na porcje i podawaj z dodatkiem serka mascarpone.
Komentarz dietetyka
Gruszki pod kruszonką to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Owoce są niskokaloryczne i mogą być dobrym pomysłem na deser dla osób na diecie redukcyjnej. Do kruszonki możesz dodać także ksylitol zamiast cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny