Gruszki na zimę
Opublikowano: 12.07.2021 r.
Gruszki, miód i cukier wanilinowy – to główne składniki, które potrzebujesz, żeby zrobić pyszne gruszki na zimę. To proste połączenie sprawia, że smak owoców utrzymuje się na długo, a miodowa słodycz i waniliowy aromat dodają ich wyjątkowego charakteru. Idealne do deserów i jako dodatek do śniadań.
Składniki dla 10 porcji:
- Gruszka - 500 g
- Miód - 250 g (1 szklanka)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - goździki całe, cynamon cały
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, słoiki, rondelek
Przepis krok po kroku
- W małym rondelku zagotuj 2 szklanki wody i dodaj do niej miód i cukier waniliowy.
- Gotuj przez chwilę intensywnie mieszając.
- Dodaj do zalewy goździki i gotuj przez 5 minut.
- Gruszki obierz, przekrój na pół i wydrąż.
- Gruszki umieść w słoiku i zalej zalewą.
- Dodaj cząstki laski cynamonu do każdego słoika.
- Słoiki dobrze zakręć i postaw na zakrętce.
Komentarz dietetyka
W takiej formie gruszki są niezwykle kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego to nie jest dobry wybór na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny