Grochówka z kociołka
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Groch, żeberka wieprzowe, boczek wędzony i kiełbasa podwawelska – to kluczowe składniki niezwykle aromatycznej grochówki z kociołka. Wzbogacona ziemniakami, marchewką i pietruszką, stanowi sycący i rozgrzewający posiłek. Klasyczne, proste smaki połączone w jednym garnku, które przypomną smaki kuchni naszych babć.
Składniki dla 10 porcji:
- Groch (nasiona) - 500 g
- Żeberka wieprzowe - 400 g (wędzone)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Kiełbasa podwawelska - 300 g
- Ziemniaki późne - 350 g (5 sztuk)
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Pietruszka - 70 g (1 sztuka)
- Smalec - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- żeliwny kociołek
Przepis krok po kroku
- Nasiona grochu namocz przez noc w wodzie.
- Następnego dnia nagrzej kociołek nad ogniem. Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę i usmaż na złoty kolor.
- Wyciągnij kiełbasę z boczkiem z kociołka i przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
- Do kociołka włóż żeberka i zalej wodą tak by była około 3 cm nad mięsem. Dodaj 5 kulek ziela angielskiego oraz 4 liście laurowe. Gotuj pod przykryciem około godzinę.
- Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Pietruszkę obierz.
- Po tym czasie wyciągnij z wywaru żeberka. Wlej groch razem z wodą, w której się moczył. Dodaj marchewkę i całą pietruszkę. Gotuj przez następną godzinę.
- W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Z ugotowanych żeberek obierz mięso i pokrój w mniejsze kawałki.
- Dodaj ziemniaki, usmażoną kiełbasę z boczkiem, 3 ząbki czosnku i mięso z żeberek do kociołka.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem, a także wsyp 2 duże łyżki majeranku.
- Całość gotuj jeszcze 30 minut.
- Smacznego!
Komentarz dietetyka
W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk