Grochówka z grochu łuskanego
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Cebula, czosnek, marchewka, ziemniaki i wędzony boczek – oto bohaterowie tej grochówki z grochu łuskanego. Razem z porządną porcją bulionu drobiowego i aromatycznym grochem, tworzą sycącą zupę, która idealnie rozgrzeje w chłodne dni. Obowiązkowa pozycja na jesienno-zimowe obiady.
Składniki dla 6 porcji:
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Marchewka - 90 g
- Ziemniaki późne - 250 g
- Groch (nasiona) - 350 g
- Bulion drobiowy - 2000 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Boczek wędzony bez kości - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Groch opłucz i zalej wodą. Odstaw na 3 godziny.
- Cebulę, czosnek, marchew, seler i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej warzywa. Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.
- Po tym czasie do warzyw dodaj groch i gotuj przez 40 minut, do całkowitego rozmięknięcia grochu.
- Na patelni podsmaż drobno pokrojony boczek przez 3 - 4 minuty i dodaj go do zupy.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny