Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
Opublikowano: 07.05.2021 r.
Kalafior, ser gouda i olej rzepakowy – to główni bohaterowie tego przepisu na grillowanego steka z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem. Taka kombinacja składników sprawi, że poczujesz się jak szef kuchni, a jednocześnie nie spędzisz wieczności w kuchni. Pycha!
Składniki dla 4 porcji:
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Kalafior - 500 g
- Ser gouda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- grill, pędzelek, szczypce do grilla
Przepis krok po kroku
- Przygotuj marynatę. 3 łyżki sosu sojowego, olej oraz po łyżce wszystkich przypraw (oprócz pieprzu - jego wystarczy szczypta) wymieszaj dokładnie.
- Kalafior umyj. Usuń liście. Pokrój kalafior w plastry. Powinny mieć grubość około 3 centymetrów.
- Wszystkie steki posmaruj pędzelkiem z marynatą.
- Wyłóż steki na ruszt grilla. Grilluj około 5 minut z obu stron.Jak przekręcisz stek na drugą stronę nałóż na niego starty na tarce ser. Ser powinien się stopić a kalafior powinien być odpowiednio miękki i zarumieniony.
- Podawaj gotowe steki z zarumienionym na ruszcie pieczywem i z ketchupem.
Komentarz dietetyka
Fajna potrawa na przykład na grilla. Zjadając taki posiłek dostarczasz zdecydowanie mniej kilokalorii niż jedząc potrawy mięsne. Dodatek sera nie jest szkodliwy. Dobra alternatywa do mięsnych posiłków.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości