Grillowane szparagi
Opublikowano: 02.04.2021 r.
Szparagi, oliwa z oliwek i starty ser parmezan – to trio, które zamieni zwykłe warzywo w prawdziwe kulinarne arcydzieło. Te grillowane szparagi to propozycja dla każdego, kto szuka prostego, ale efektownego dodatku do dania głównego. Lekko chrupiące i pełne smaku szparagi z nutą parmezanu rozgrzeją każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Szparagi - 500 g (duży pęczek)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Ser parmezan - 16 g (2 łyżki startego sera)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, grill elektryczny, grill
Przepis krok po kroku
- Od szparagów odłam stwardniałe końce. Opłucz i dokładnie osusz.
- Szparagi dokładnie wymieszaj z oliwą oraz solą.
- Grilluj przez 8 minut, po 4 z każdej strony.
- Przełóż na talerz i ciepłe szparagi posyp tartym parmezanem.