Gratin ziemniaczane
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Ziemniaki, śmietanka kremowa, czosnek i ser parmezan – oto najważniejsze składniki idealnego gratin ziemniaczanego. Ta klasyczna francuska zapiekanka ziemniaczana zachwyca kremową konsystencją i chrupiącą, serową skórką. Ziemniaki są krojone na cienkie plasterki, pieczone w śmietance z dodatkiem czosnku oraz pokryte obficie tartym parmezanem. Będzie pysznie!
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Masło - 20 g
- Ser parmezan - 125 g (tarty)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, malakser
Przepis krok po kroku
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem oraz czosnkiem przekrojonym na pół.
- Ziemniaki obierz i pokrój przy pomocy malaksera na cienkie plasterki.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie na około 1 cm. Warstwę odrobinę posól.
- Następnie powtarzaj czynność, aż wykorzystasz wszystkie plastry ziemniaków.
- Ułożone plastry ziemniaków zalej śmietana oraz całość delikatnie posyp solą, oraz pieprzem.
- Naczynie żaroodporne przykryj.
- Gratin ziemniaczane piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 60 minut.
- Po tym czasie naczynie żaroodporne odkryj, zapiekankę posyp serem i piecz bez przykrycia przez 15 minut.
- Gotową zapiekankę z ziemniaków podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Gratin ziemniaczane to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowi one dobre źródło białka zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny