Granita
Opublikowano: 04.08.2023 r.
Sok pomarańczowy i cukier to jedyne, ale absolutnie kluczowe składniki, które w zaledwie parę kroków przekształcają się w orzeźwiającą granitę. Oto, jak szybko zrobić ten idealny na gorące dni mrożony deser, który w kilka chwil umili Twoje popołudnie.
Składniki dla 5 porcji:
- Sok pomarańczowy - 1000 ml (4 szklanki)
- Cukier - 150 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, pucharki, pojemnik plastikowy do mrożenia, widelec, zamrażarka
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej szklankę wody, dodaj cukier i gotuj kilka minut.
- Następnie syrop zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
- Do pojemnika do mrożenia wlej sok, dodaj do niego syrop i dokładnie wymieszaj.
- Pojemnik wstaw do zamrażarki na około 5 godzin, co 30 minut delikatnie przemieszaj widelcem powstającą masę, aby powstały drobne kryształki.
- Gotową granitę przełóż do pucharków i podawaj na zimno.
Komentarz dietetyka
Granita to pyszny i orzeźwiający deser, który możesz przygotować z owoców lub soków. Granita przygotowana jest z dużą ilością cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny