Gozleme
Opublikowano: 12.12.2022 r.
Szpinak, ser feta i czosnek to główne składniki pysznego tureckiego placka Gozleme. To właśnie te produkty sprawiają, że smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Do przygotowania ciasta używa się mąki pszennej, drożdży, soli i odrobiny cukru, co daje idealną bazę do nadzienia. Całość obsmażana na małej ilości oleju rzepakowego.
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 180 g
- Cukier - 3 g
- Sól - 3 g
- Drożdże suche - 5 g
- Szpinak - 200 g
- Czosnek - 10 g
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Ser Feta - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, czosnek granulowany, cukier
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia grillowa, wałek
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej wodę, suche drożdże, pół łyżeczki cukru i soli.
- Używając miksera, ubijaj na ciasto, stopniowo dodając mąkę.
- Po zmiksowaniu ciasto wyciągnij na blat i wyrabiaj ręką.
- Wsyp mąkę do miski, włóż wyrobione ciasto i przykryj pokrywką.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia przez około 40-50 minut.
- Przygotuj farsz: na rozgrzanym oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaj liście świeżego szpinaku. Całość przypraw według uznania. Gotowy szpinak wyłóż do miseczki, dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj.
- Wyciągnij ciasto i posyp delikatnie mąką.
- Rozetnij na trzy porcje i każde z nich rozwałkuj na okrągłe placki.
- Nałóż farsz i złóż na pół, zawijając dokładnie końce ciasta.
- Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż placki z obu stron do momentu, aż się zarumienią.
- Gotowe placki przełóż na talerz i przekrój na pół.
Komentarz dietetyka
Danie można przygotować w każdym miesiącu.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk