Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
Opublikowano: 03.11.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula, kasza manna i pomidory w puszce - to właśnie te składniki tworzą bazę pysznych gotowanych pulpetów w sosie pomidorowym. Aromatyczna cebula, miękkie klopsiki z kaszą manną i wyraziste pomidory sprawiają, że to danie jest wyjątkowo smaczne i sycące.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Kasza manna - 150 g
- Pomidory w puszce - 800 g
- Ocet jabłkowy - 70 ml
- Śmietana 12% - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone umieść w misce, dopraw je solą i pieprzem ziołowym, dodaj kasze mannę i wodę, dokładnie wyrób masę mięsną.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ocet.
- Formuj pulpety i umieszczaj w garnku z gotującą wodą. Gotuj całość 20-25 minut.
- Obierz cebulę z łupiny, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni, dodaj pomidory z puszki i bulion z pulpetów i gotuj 10-15 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę i zdejmij sos z gazu.
- Podawaj pulpety polane sosem z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kaszy.
Komentarz dietetyka
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to danie zawierające łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Pulpety są łatwostrawne, zawierają jednak kaszę mannę więc nie są odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny