Gotowana pierś z kurczaka
Opublikowano: 19.09.2021 r.
Piersi kurczaka, mleko 3,2% i bulion drobiowy tworzą smakowity trzon tego przepisu na gotowaną pierś z kurczaka. Delikatność mięsa w połączeniu z mlekiem oraz bogatym bulionem sprawia, że danie wychodzi niezwykle aromatyczne i soczyste. Wypróbuj prostą technikę gotowania, która zaskoczy cię efektem końcowym.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g (1 duża sztuka)
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Bulion drobiowy - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
- Do garnka wlej mleko i bulion warzywny, dopraw solą i umieść w nim pierś z kurczaka i rozciśnięte 4 ząbki czosnku.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.
Komentarz dietetyka
Gotowana pierś z kurczaka to łatwo strawne danie. Pierś poddana takiej obróbce termicznej prawie nie zawiera tłuszczu. Jest nisko kaloryczna i soczysta. Pierś zawiera dużo pełnowartościowego białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny