Gotowana golonka
Opublikowano: 03.09.2021 r.
Golonka wieprzowa, piwo ciemne i cebula to główne składniki naszego dania. Aromatyczna golonka gotowana z dodatkiem piwa i cebuli to klasyka, która urzeka głębokim smakiem i miękkością mięsa. Do tego dodajemy marchewkę, która dodaje delikatnej słodyczy i koloru. Prosty przepis, który dostarczy pełnych smaku doznań każdemu miłośnikowi tradycyjnych polskich potraw.
Składniki dla 1 porcji:
- Golonka wieprzowa - 500 g (1 sztuka)
- Piwo ciemne - 200 ml (3/4 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Golonkę umyj, osusz i lekko posyp przyprawami. Obsmaż na patelni z każdej strony przez kilka minut i przełóż do garnka.
- Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i dodaj do golonki.
- Marchew umyj, obierz, pokrój w plastry i dodaj do garnka.
- Dodaj piwo i wszystkie przyprawy.
- Garnek wstaw do piekarnika ustawionego na 90-95 stopni na ok. 12 godzin.
- Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz 40 minut.
Komentarz dietetyka
Golonka jest tłustym i ciężkostrawnym mięsem, dlatego nie powinna być stałym elementem diety.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk