Golonki z indyka pieczone w rękawie
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Golonki z indyka i aromatyczna oliwa z oliwek to idealny zestaw na soczysty i pełen smaku obiad. Wykorzystując rękaw do pieczenia, zapewniasz mięsu delikatność i zachowujesz wszystkie jego naturalne soki. To pyszny sposób na proste, ale wyrafinowane danie, które zadowoli wszystkich przy stole.
Składniki dla 2 porcji:
- Golonka z indyka - 700 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, rękaw do pieczenia, lodówka
Przepis krok po kroku
- Oliwę zmieszaj z przyprawami: szczyptą soli i pieprzu, łyżeczką papryki słodkiej oraz tymianku i 1/2 łyżeczki czosnku.
- Marynatę wetrzyj dobrze w całe mięso.
- Golonki odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej całą noc.
- Golonki włóż do rękawa i zapnij. Wstaw do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.
- Mięso piecz 60 minut w 180 st. C.
- Pod koniec pieczenia możesz rozerwać woreczek, by mięso się przyrumieniło.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dużo białka i sporo cennych witamin, dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny