Golonki z indyka pieczone
Opublikowano: 13.01.2023 r.
Golonki z indyka, cebula, i masło – to trzy składniki, które tworzą podstawę dla pysznego dania. Chcesz uczynić swoje obiadowe menu wyjątkowym? Wystarczy te trzy elementy i zyskujesz przepis na soczyste, aromatyczne golonki z indyka pieczone z cebulą i maślaną nutką. Proste, ale pełne smaku!
Składniki dla 3 porcji:
- Golonka z indyka - 1500 g (3 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Masło - 60 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Golonki umyj i osusz.
- Rozpuść masło.
- Do płynnego masła dodaj łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, łyżkę papryki słodkiej, łyżeczkę czosnku granulowanego oraz łyżkę majeranku. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Mięso zamarynuj dokładnie w marynacie.
- Ułóż mięso do naczynia żaroodpornego.
- Pomiędzy mięso ułóż pokrojoną w plastry cebulę.
- Mięso odstaw na całą noc do lodówki.
- Wyjmij mięso na 30 minut przed pieczeniem.
- Wstaw je z przykrywką do nagrzanego piekarnika do 180 st. C.
- Piecz mięso przez godzinę. Podczas pieczenia polewaj mięso z wierzchu sokiem, który powstał.
- Po godzinie zdejmij przykrywkę. Zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz przez 25 minut.
- Po tym czasie zwiększ temperaturę na 220 st C. Włącz termoobieg i piecz ostatnie 25 minut.
- Czas pieczenia zależy od jakości mięsa. Mięso jest gotowe, jak będzie miękkie.
Komentarz dietetyka
Golonki z indyka to dobre źródło białka. Jeśli nie spożywasz produktów mlecznych, masło można wymienić na olej.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości