Golonki w kapuście
Opublikowano: 04.04.2022 r.
Golonka wieprzowa, cebula, olej rzepakowy i kapusta kiszona – to główne składniki, które tworzą smakowite golonki w kapuście. Soczysta golonka, duszona z cebulą na aromatycznym oleju, zatopiona w kapuście kiszonej, sprawi, że to danie będzie prawdziwym hitem każdego obiadu. Przekonaj się sam!
Składniki dla 5 porcji:
- Golonka wieprzowa - 1300 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Kapusta kiszona - 1000 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Golonki umieść w misce, wsyp dwie łyżki soli i wlej wodę.
- Umieść je w lodówce na całą noc.
- Golonki wyjmij z wody i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Czosnek obierz z łupiny i umieść w moździerzu, dodaj do niego majeranek, pieprz i sól oraz olej rzepakowy.
- Rozdrobnij składniki dokładnie i natrzyj golonki.
- Umieść je w naczyniu żaroodpornym.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj do niej posiekaną kapustę kiszoną, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wlej wodę.
- Dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie.
- Kapustę przełóż do naczynia dookoła golonki.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 140 minut.
Komentarz dietetyka
Golonki w kapuście to danie zawierające dużą ilość kalorii. Golonki zawierają dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Golonki nie powinny spożywać osoby mające podwyższony poziom cholesterolu we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny