Golonka z szynkowara
Opublikowano: 09.06.2022 r.
Golonka wieprzowa, sól peklująca i bulion drobiowy to kluczowe składniki, które sprawią, że ta golonka z szynkowara będzie wyjątkowa. Wyobraź sobie soczystą, delikatnie peklowaną wieprzowinę, która idealnie komponuje się z aromatycznym bulionem. Trochę żelatyny do spójności i można delektować się pyszną, domową golonką.
Składniki dla 10 porcji:
- Golonka wieprzowa - 1500 g
- Sól peklująca - 20 g
- Bulion drobiowy - 80 g
- Żelatyna - 15 g
- Cukier - 2 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, szynkowar
Przepis krok po kroku
- Golonkę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z solą, solą peklującą i cukrem. Odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Kawałki mięsa wymieszaj z przyprawami i żelatyną. Zalej je bulionem i jeszcze raz zamieszaj.
- Mięso przełóż do szynkowaru, dobrze je zbijając.
- Szynkowar włóż do dużego garnka z gorącą wodą i parz przez 4 godziny.
- Po tym czasie wstaw wędlinę do lodówki na 3 godziny.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny