Golonka z szybkowaru
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Golonka wieprzowa, marchewka, cebula, seler korzeniowy i 1 litr bulionu warzywnego – to kluczowe składniki tego przepisu na golonkę z szybkowaru. Dzięki szybkowarowi golonka będzie miękka i soczysta, a warzywa dodadzą jej mnóstwo smaku. Idealne danie na obiad w chłodniejsze dni!
Składniki dla 4 porcji:
- Golonka wieprzowa - 1000 g
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Seler korzeniowy - 80 g
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, szybkowar
Przepis krok po kroku
- Golonki oczyść i przełóż do szybkowaru.
- Warzywa obierz i dodaj do mięsa.
- Całość zalej bulionem i dodaj przyprawy.
- Golonki gotuj przez godzinę.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza dużej ilości tłuszczów nasyconych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny