Golonka z piekarnika

Opublikowano: 13.09.2021 r.
Golonka wieprzowa, marchewka, cebula, musztarda i miód to główne składniki, które nadają tej potrawie wyjątkowy smak. Przygotowanie golonki z piekarnika nie jest trudne, a poświęcony czas zrekompensują Ci wyborne aromaty i soczyste mięso. To danie idealne na weekendowy obiad z rodziną.
Składniki dla 6 porcji:
- Golonka wieprzowa - 2000 g (3 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Musztarda - 100 g (4 łyżki)
- Miód - 50 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, duży garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Golonki umyj i osusz. Włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 1 godzinę.
- Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zalewy. Gotuj całość przez kolejną godzinę. Wywaru po skończonym gotowaniu nie wylewaj.
- W misce zmieszaj miód, musztardę, pieprz, paprykę i mielony czosnek. Dolej 5 łyżek wywaru z gotowania golonki. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i schłodź je w lodówce przez 30 minut.
- Mięso wstaw do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wlej pół szklanki wywaru z gotowania golonki.
- Całość piecz przez 90 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zawierające sporo tłuszczów nasyconych, dlatego powinno gościć w menu niezbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny