Golonka z kociołka

Opublikowano: 16.02.2022 r.
Golonkę wieprzową, cebulę, białą kapustę, keczup i piwo jasne łączymy, by stworzyć aromatyczne danie prosto z kociołka. Soczysta golonka dusi się z warzywami, a piwo nadaje całości wyjątkowego smaku. Smaczne i sycące danie, które zadowoli każdego wielbiciela tradycyjnej polskiej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Golonka wieprzowa - 1500 g
- Kapusta biała - 60 g
- Cebula - 200 g
- Keczup - 100 g
- Piwo jasne - 500 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, żeliwny kociołek
Przepis krok po kroku
- Golonkę opłucz i natrzyj solą i pieprzem.
- W dużej misce zmieszaj piwo i keczup, dodaj do nich majeranek, paprykę i czosnek. Mięso przełóż do miski i marynuj 2 godziny.
- Na dno kociołka wyłóż liście kapusty i poukładaj na niej golonki i posiekaną w plastry cebulę. Kociołek przykryj.
- Kociołek wstaw do żaru i piecz przez 3 godziny.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza naprawdę dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w diecie zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny