Golonka z indyka pieczona
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Golonka z indyka, cebula, marchewka i seler naciowy tworzą bazę tego pysznego dania. Do tego piwo jasne, które dodaje nieco głębi smaku, i olej rzepakowy do zrumienienia mięsa. To jest przepis na golonkę z indyka pieczoną, który łączy prostotę z doskonałym smakiem.
Składniki dla 5 porcji:
- Golonka z indyka - 800 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Seler naciowy - 100 g
- Piwo jasne - 500 ml (1 puszka)
- Mąka ziemniaczana - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Obierz marchew i pokrój w słupki.
- Seler naciowy pokrój w mniejsze kawałki.
- Golonkę dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż golonkę, aż się zarumieni.
- Przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego.
- Zeszklij cebulę na patelni i dodaj do golonki.
- Piwo wymieszaj z solą i mąką ziemniaczaną.
- Zalej golonkę, dodaj marchew i seler naciowy.
- W naczyniu umieść także liść laurowy i ziele angielskie.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.
- Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Golonka z indyka pieczona to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pyszna golonka jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Golonka będzie idealna na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny