Golonka z indyka duszona
Opublikowano: 24.02.2022 r.
Golonka z indyka, bulion warzywny, marchewka i por – to główne składniki przepisu na golonkę z indyka duszoną. Te składniki łączą się w smaczną i soczystą potrawę, dla wszystkich, którzy cenią prostą, a jednocześnie pełną aromatu kuchnię.
Składniki dla 4 porcji:
- Golonka z indyka - 1000 g (5 sztuk)
- Bulion warzywny - 1500 ml
- Marchewka - 300 g (4 sztuki)
- Por - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duży garnek
Przepis krok po kroku
- Bulion przygotuj w dużym garnku.
- Golonki dokładnie umyj i oczyść, a następnie włóż do bulionu.
- Dodaj warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.
- Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, gotuj golonki do uzyskania miękkości.
- Golonkę podawaj z musztardą i chrzanem lub kapustą kiszoną.
Komentarz dietetyka
Obojętnie jaki rodzaj golonki wybierzesz, każdy możesz przygotować w podobny sposób.
~ Oliwia Gawron, dietetyk