Golonka z indyka
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Główne składniki to soczyste golonki z indyka, dwie średnie cebule, jabłka oraz bulion drobiowy. Golonki są idealnie doprawione i duszone w aromatycznym bulionie z dodatkiem jabłek, które nadają daniu delikatnej słodyczy. To smaczne i treściwe danie znakomicie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na imprezę z przyjaciółmi.
Składniki dla 4 porcji:
- Golonka z indyka - 1000 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Jabłko - 300 g (2 średnie sztuki)
- Bulion drobiowy - 500 g (2 szklanki)
- Mąka ziemniaczana - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, miód
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Golonki dopraw solą, pieprzem i odstaw na 10 minut.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Obsmaż golonki z indyka.
- Bulion drobiowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Golonki umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj cebulę i jabłka oraz bulion drobiowy i miód.
- Dodaj do naczynia liść laurowy i ziele angielskie.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 120 minut.
- Golonki podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem sosu.
Komentarz dietetyka
Golonka z indyka to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Golonka jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Golonka z indyka dobrze sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny