Golonka w słoiku
Opublikowano: 18.10.2023 r.
Dobra golonka wieprzowa i kilka ząbków czosnku - to tak naprawdę wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić doskonałą domową golonkę w słoiku. Aromatyczna i delikatna, idealna do kanapki albo po prostu na ciepło. Mimo że jest prosta w przygotowaniu, efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy!
Składniki dla 10 porcji:
- Golonka wieprzowa - 2000 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Przyprawy - pieprz, ziele angielskie, kolendra nasiona mielone, sól do peklowania
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska, słoik 500 ml, ściereczka, moździerz
Przepis krok po kroku
- Golonkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, zdejmij z miej skórę, oraz usuń kość. Mięso pokrój na kawałki o wielkości około 3 cm.
- Golonkę przełóż do miski, dodaj do niej 36 gram soli do peklowania i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie w moździerzu rozgnieć 2 gramy ziela angielskiego.
- Do małej miseczki odważ 5 gram pieprzu mielonego oraz 2 gramy kolendry. Do miseczki dodaj również utarte ziele angielskie.
- Do miski z golonką dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wyrabiaj mięso, aż będzie kleiste.
- Mięso ułóż ściśle do wyparzonych słoików, pozostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
- Do każdego słoika wlej po 2 łyżki stołowe przegotowanej, zimnej wody i zakręć słoiczki.
- Słoiki pasteryzuj trzykrotnie. Pierwszą pasteryzację przeprowadź przez godzinę od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki odstaw na dobę.
- Po dobie słoiki pasteryzuj przez 40 minut od momentu zagotowania się wody i odstaw je na kolejną dobę. Po tym czasie słoiki pasteryzuj przez 30 minut, słoiki pozostaw do wystudzenia i przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
- Golonka w słoikach jest dobra do spożycia po tygodniu, gdy przejdzie dokładnie przyprawami.
Komentarz dietetyka
Golonka w słoiku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Golonkę w słoiku warto podać z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny