Golonka w słoikach
Opublikowano: 29.03.2023 r.
Golonka wieprzowa i sól peklująca to podstawa tego przepisu na golonkę w słoikach. Aromatyczne kawałki mięsa, poddane peklowaniu, stają się soczyste i pełne smaku. To idealny sposób na przygotowanie domowych konserw, które świetnie pasują do chleba czy jako przekąska na wynos.
Składniki dla 6 porcji:
- Golonka wieprzowa - 2000 g
- Sól peklująca - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, słoiki, duża miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Golonkę pozbaw kości, a następnie natrzyj ją przyprawami i solą. Marynuj przez 2-4 godziny.
- Golonki ułóż w słoiku. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Słoiki mocno zakręć.
- Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, ustaw słoiki z mięsem, zalej wodą, by przykrywała słoiki w 3/4.
- Gotuj przez 4 godziny od momentu zagotowania.
- Słoiki całkowicie wystudź.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo tłuszczów, dlatego nie powinna być częstym gościem w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny