Golonka w piwie i miodzie
Opublikowano: 04.09.2023 r.
Golonka wieprzowa, piwo jasne i miód – to trio tworzące niepowtarzalny smak tego dania. Soczyste mięso zanurzone w aromatycznej mieszance miodu i piwa, z dodatkiem cebuli dla głębi smaku. To klasyczna golonka w nowoczesnej odsłonie, gdzie tradycja spotyka się z delikatną słodyczą miodu i charakterystycznym aromatem piwa.
Składniki dla 4 porcji:
- Golonka wieprzowa - 900 g
- Piwo jasne - 500 ml
- Miód - 40 g
- Marchewka - 45 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy ziarna
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek
Przepis krok po kroku
- Golonki oczyść z włosków.
- Golonkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, włóż do woreczka strunowego - dodaj plastry cebuli, przyprawy: kilka ziaren ziela angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy, miód i piwo.
- Zamknij szczelnie woreczek i włóż do lodówki na całą noc.
- Zamarynowane golonki odsącz z zalewy, przełóż do garnka, zalej gorącą wodą, dodaj startą marchew i selera, lekko posól i dodaj przyprawy z marynaty, bez cebuli.
- Gotuj, aż golonki zmiękną.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą piwno-miodową razem z cebulą i włóż do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Piecz do miękkości, co jakiś czas odwracając i polewając marynatą, aż golonki uzyskają rumiany kolor.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny