Golonka w piwie
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Golonka wieprzowa, marchewka, seler korzeniowy, cebula i puszka jasnego piwa tworzą bazę dla soczystego i aromatycznego posiłku. Olej rzepakowy dodaje odpowiedniej konsystencji i smaku, a warzywa idealnie uzupełniają mocny charakter mięsa. To proste i sprawdzone składniki, które razem tworzą wyjątkowo smaczną potrawę.
Składniki dla 4 porcji:
- Golonka wieprzowa - 1000 g
- Marchewka - 300 g (2 średnie sztuki)
- Seler korzeniowy - 200 g (pół małej sztuki)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Piwo jasne - 500 ml (1 puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Golonkę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
- Obierz marchew i seler.
- Pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj warzywa i podsmaż chwilę, dodaj na patelnię paprykę ostrą i słodką.
- Golonkę umieść w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa umieść warzywa.
- Dodaj liść laurowy i ziele angielski, wlej piwo.
- Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 150 minut.
- Golonkę podawaj z warzywami i domowymi kopytkami ziemniaczanymi.
Komentarz dietetyka
Golonka w piwie dość kaloryczne danie, które zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Golonka zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny