Golonka w kapuście
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Golonka wieprzowa, kapusta kiszona, marchewka i cebula to główne składniki tego przepisu na golonkę w kapuście, który zadowoli każdego mięsożercę. Przyrządzenie golonki w towarzystwie aromatycznej kapusty kiszonej, podsmażonej cebuli i delikatnie słodkiej marchewki daje niezapomniany smak. Całość dopełnia subtelna nuta czosnku.
Składniki dla 2 porcji:
- Golonka wieprzowa - 740 g (2 sztuki)
- Kapusta kiszona - 250 g
- Marchewka - 150 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, duży garnek, tarka, sitko, patelnia, szczypce kuchenne
Przepis krok po kroku
- Kapustę kiszoną przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kapusta będzie miękka.
- Kapustę odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i sporą szczyptę pieprzu i soli.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Włóż golonki i gotuj 2 godziny.
- Do gotowania golonek dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie, czosnek i marchewkę.
- Po 2 godzinach lub gdy golonki będą miękkie, wyciągnij je z wody.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i lekko ją podsmaż.
- Do cebuli dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę i lekko podsmaż. Przełóż do kapusty i wymieszaj.
- Natnij skórę golonki, natrzyj golonkę solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą.
- Golonkę przełóż na kapustę.
- Piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
Komentarz dietetyka
Golonka w kapuście to danie, spożywane okazjonalnie. Wybieraj golonki dobrej jakości, z małą ilością tłuszczu a Twoje danie dzięki temu będzie zdrowsze.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki