Golonka w butelce
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Główne składniki to soczysta golonka wieprzowa, aromatyczny czosnek i chrupiąca marchewka, które tworzą wyjątkową kombinację w golonce w butelce. Do tego dochodzi cebula, która dodaje całości wyrazistego smaku. To danie to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa, które zyska wyjątkową soczystość i intensywny aromat dzięki unikalnej technice przygotowania.
Składniki dla 10 porcji:
- Golonka wieprzowa - 1500 g
- Czosnek - 60 g
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, butelka plastikowa
Przepis krok po kroku
- Golonkę wrzuć do garnka i dodaj do niej obrany czosnek, cebulę i marchewki. Całość zalej wodą.
- Do garnka wrzuć ziele angielskiej, liść laurowy, pieprz i sól. Gotuj 3 godziny na małym ogniu.
- Warzywa i golonkę wyciągnij z wywaru. Mięso oddziel od kości, pokrój na małe kawałki o ostudź.
- Górę plastikowej butelki obetnij nożyczkami. Do butelki przełóż mięso i zalej bulionem.
- Butelkę wstaw do lodówki na całą noc.
Komentarz dietetyka
To danie, które nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny