Golonka pieczona w rękawie
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Główne składniki tej golonki pieczonej w rękawie to solidna porcja wieprzowej golonki, odrobina musztardy, miód dla delikatnej słodyczy, no i oczywiście trochę oliwy z oliwek. Dodajemy też marchewkę i cebulę, żeby wzbogacić smak warzywami. To wszystko razem tworzy pyszne, miękkie i aromatyczne danie, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia!
Składniki dla 4 porcji:
- Golonka wieprzowa - 800 g
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Musztarda - 100 g
- Miód - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Golonki umyj i osusz. Włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 1 godzinę.
- Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zalewy. Gotuj całość przez kolejną godzinę. Wywaru po skończonym gotowaniu nie wylewaj.
- W misce zmieszaj miód, musztardę, oliwę, pieprz, paprykę i mielony czosnek. Dolej 5 łyżek wywaru z gotowania golonki. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i schłodź je w lodówce przez 30 minut.
- Mięso wstaw do rękawa i włóż do naczynia żaroodpornego. Wrzuć je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Wlej pół szklanki wywaru z gotowania golonki.
- Całość piecz przez 90 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny