Golonka peklowana
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Golonka wieprzowa i solidna porcja czosnku to duet, który rządzi w tym przepisie na golonkę peklowaną. Soczysta i aromatyczna, dzięki długiemu peklowaniu nabiera intensywnego smakowego charakteru. Ten klasyczny, domowy sposób przygotowania golonki sprawi, że będzie idealnym daniem na rodzinny obiad albo spotkanie ze znajomymi.
Składniki dla 4 porcji:
- Golonka wieprzowa - 800 g
- Czosnek - 50 g
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, sól do peklowania
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej ciepłą wodę i dodaj sól peklującą, mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Ostudź. Przełóż do niej golonkę
- Golonkę przełóż do lodówki na 3 dni.
- Golonki przełóż do garnka i zalej 4 litrami wody, gotuj przez 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. W międzyczasie golonkę wyłóż do naczynia żaroodpornego.
- Całość piecz 1,5 godziny.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny