Gołąbki z pieczarkami
Opublikowano: 03.05.2021 r.
Ryż biały, pieczarki, cebula i kapusta biała to główne składniki, które składają się na pyszne gołąbki z pieczarkami. Całość duszona w flavorful bulionie warzywnym i podsmażana na oleju rzepakowym, tworząc połączenie smaków idealne na domowy obiad. To prosty przepis na klasyczne danie w nowej, warzywnej odsłonie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 200 g
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Bulion warzywny - 250 ml
- Kapusta biała - 700 g (Około 10 większych liści, jednak użyj jednej większej główki)
- Przyprawy - pieprz, majeranek, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Z kapusty wytnij głąb i włóż kapustę do gotującej się wody, przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aby liście zmiękły i z łatwością oddzielały się od główki kapusty.
- Z ugotowanej kapusty zdejmij około 10 większych, miękkich liści.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, jednak nie przegotuj go (ugotuj al dente).
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pieczarki wyczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki i od czasu do czasu mieszając smaż je przez 5 minut.
- Ryż wymieszaj z pieczarkami i cebulą, dopraw ziołami.
- Z wystudzonych liści kapusty wytnij twardą łodygę, włóż do niego porcję farszu (1/10 cześć przygotowanego farszu do jednego liścia) i ciasno zwiń gołąbki.
- Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż kilka liści kapusty (z niewykorzystanej części główki) i ułóż na nich gołąbki, jeden obok drugiego.
- Następnie gołąbki zalej bulionem warzywnym i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni C przez około 40 minut.
- Upieczone gołąbki możesz podać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym oraz z dodatkiem ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Gołąbki z pieczarkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Jest to doskonały pomysł na danie w diecie wegetariańskiej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny