Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika

Opublikowano: 28.12.2021 r.
Młoda kapusta, ryż biały i mięso mielone wieprzowe to podstawowe składniki gołąbków z piekarnika, które zdecydowanie warto wykorzystać na obiad. Dodatek cebuli i przecieru pomidorowego nadaje im wyjątkowy smak, a odrobina śmietany sprawia, że są jeszcze bardziej soczyste. Idealne danie na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Młoda kapusta - 1000 g (1 mała glówka)
- Ryż biały - 300 g
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Przecier pomidorowy z solą - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Śmietana 18% - 140 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez około 8 minut. Liście powinny od niej swobodnie odchodzić.
- Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce.
- W misce umieść mięso, wystudzony ryż, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką, połącz składniki razem.
- Liście kapusty napełnij farszem mięsnym.
- Zwiń w rulon, brzegi kapusty zawijając do środka.
- Umieść gołąbki w brytfannie.
- Wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, mąką pszenną i śmietaną, dopraw solą.
- Zalej gołąbki, pomiędzy nie wetknij liście laurowe i ziele angielskie.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut.
- Gołąbki podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Komentarz dietetyka
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Gołąbki są daniem nisko kalorycznym i nie zawierają dużej ilości tłuszczu. Aby uzyskać więcej błonnika można zamienić połowę ryżu białego na brązowy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny