Gołąbki z młodej kapusty

Opublikowano: 17.05.2025 r.
Łopatka wieprzowa, biały ryż, kapusta biała i przecier pomidorowy to serce gołąbków z młodej kapusty. Delikatne mięsne nadzienie, połączone z ryżem i owinięte w soczyste liście kapusty, zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym – to klasyczna, domowa potrawa, którą uwielbiamy wszyscy od lat.
Składniki dla 20 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki / 1 szklanka i 1 łyżka)
- Kapusta biała - 1000 g (20 liści)
- Cebula - 50 g (1 mała)
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g (1 opakowanie)
- Natka pietruszki - 5 g (1 łyżeczka)
- Koperek - 4 g (1 łyżeczka)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, duży garnek, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż w wodzie z dodatkiem szczypty soli w proporcji 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Odstaw do ostudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Podsmaż drobno posiekaną cebulę, gdy będzie delikatnie złota dodaj mięso i smaż na dużym ogniu. Przełóż do miski.
- Do mięsa dodaj ryż, dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu.
- Z kapusty wytnij głąb.
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Garnek powinien być na tyle duży żeby zmieściła się w nim cała kapusta. Wody wlej maksymalnie do połowy.
- Do gotującej się wody wrzuć kapustę, głąbem ku dołowi, dodaj szczyptę soli i cukru. Gotuj pod przykryciem
- Za pomocą dwóch widelców ściągaj wierzchnie liście kapusty i przekładaj je na sito.
- Liście kapusty pozostaw do ostygnięcia.
- Z liści zetnij grube naczynie i zawijaj gołąbki.
- Zwinięte gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.
- Dolej szklankę bulionu, przykryj pokrywą lub folią aluminiową i piecz 40-45 minut w temperaturze 200 st. C.
- Przecier pomidorowy wlej do garnka, przypraw solą oraz pieprzem, dodaj koperek i natkę pietruszki.
- Gotuj 10 minut, jeśli będzie za gęsty, dodaj 1/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego.
Komentarz dietetyka
Fajne, wiosenne danie, które jest zdrowe i niskokaloryczne. Pyszna propozycja na wiosenny obiad.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki