Gołąbki z liści winogrona

Opublikowano: 13.05.2021 r.
Liście winogron, cebula, ryż biały, soczewica czerwona, orzeszki pinii to składniki naszych smacznych gołąbków z liści winogron. Kompozycja tych składników tworzy niezwykłe połączenie smaków, które skradnie serca miłośników kuchni roślinnej. Liście winogron nadają daniu unikalny smak, a ryż i soczewica tworzą pożywne nadzienie.
Składniki dla 6 porcji:
- Liście winogron - 260 g (Po odsączeniu od zalewy. Jeżeli nie masz marynowanych liści winogron, to w dodatkowych informacjach wskazówki, jak przygotować świeże liście winogron na gołąbki.)
- Natka pietruszki - 20 g
- Cebula - 210 g (2 sztuki)
- Ryż biały - 100 g
- Soczewica czerwona - 80 g
- Orzeszki pinii - 40 g (1,5 garści)
- Sok z cytryny - 36 ml (6 łyżek)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, mięta świeża
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż, ale nie do końca, niech będzie na pół twardy i przestudź.
- Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 1 łyżce oliwy.
- Posiekaj natkę pietruszki i około 15 g świeżej mięty.
- Na suchej patelni upraż orzeszki pinii, a następnie drobno je posiekaj.
- W misce wymieszaj ryż, posiekane zioła, orzechy, soczewicę, podsmażoną cebulę i po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu.
- Liście winogrona osusz.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż liście kapusty, aby gołąbki nie przywarły do dna.
- Na każdy liść wyłóż farsz (ilość nadzienia dobierz do rozmiaru liści) i zawiń jak zwykłe gołąbki, czyli najpierw boki liścia do środka, a potem zwiń w rulonik.
- Zwiń tak wszystkie liście i ułóż w naczyniu żaroodpornym, ciasno, obok siebie.
- W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i bulionem.
- Zalej gołąbki sosem, przykryj i piecz w 180 C, przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Gołąbki z liści winogrona to zdrowe danie, które mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej (jeżeli w marynowanych liściach winogron nie będzie żadnego dodatku glutenu), oraz o niskim indeksie glikemicznym.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny