Gołąbki z kiszonej kapusty

Opublikowano: 11.05.2021 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, ryż biały i kiszone liście kapusty to kluczowe składniki tego przepisu. Do tego dochodzi jeszcze cebula, olej rzepakowy i przecier pomidorowy bez soli. Razem tworzą one sycące i aromatyczne gołąbki z kiszonej kapusty; typowe domowe danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek / 0,5 szklanki)
- Kiszone liście kapusty - 1000 g (20 liści)
- Cebula - 50 g (1 średnia)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 120 g (0,5 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, duży garnek, duża miska, łopatka drewniana
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż aby był pół twardy. Jeśli używasz ryżu w woreczku gotuj go połowę czasu z opakowania. Jeśli używasz ryżu sypanego ugotuj go w stosunku 1:1 z wodą.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Cebulę delikatnie podsmaż aż będzie szklista i dodaj mięso mielone.
- Smaż na dużym ogniu rozdrabniając mięso łopatką.
- Mięso przełóż do miski, dodaj ryż, sporą szczyptę pieprzu, soli i papryki słodkiej.
- Zwiń gołąbki i przełóż je do naczynia żaroodpornego.
- Do przecieru pomidorowego dodaj pół szklanki wody, szczyptę soli i pieprzu a następnie zalej gołąbki.
- Gołąbki piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Pyszne danie w kiszonych liściach kapusty. Jest zdrowe i pyszne, może się regularnie pojawiać na naszych stołach.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki